|
 

Agricultura ecològica i biodinàmica

L'univers ens inspira

Fa més de 20 anys, a Castell d'Age vam ser pioners a implantar l'agricultura ecològica a les nostres finques, i a elaborar els primers vins i caves ecològics. La filosofia la va portar l'Anne Marie: el respecte per la terra, les coses ben fetes, la cura pel detall... El resultat es nota. S’assaboreix.

La nova generació, seguint la seva empremta, hem fet un pas més: hem introduït l'agricultura biodinàmica. Un mètode que respecta la relació entre l'home i la terra. Com sempre ha estat.

El respecte pel medi és la nostra màxima prioritat. Conscients que tot el que passa a la Terra és un reflex del que passa al cosmos, treballem seguint els cicles de la Lluna, els planetes i les constel·lacions.

El nostre tresor més preuat és el nostre sòl. El considerem com un ésser ple de vida, dinàmic i harmònic. És el que ens diferencia i ens atorga la tipicitat que busquem per als nostres vins i caves.

Per això l'adobem amb el compost boví que elaborem nosaltres mateixos, al qual incorporem els preparats biodinàmics. Reduïm al mínim el pas de maquinària per les vinyes. Mantenim una coberta vegetal espontània que assegura la biodiversitat a la nostra finca. I utilitzem els recursos que ens aporta la terra, per mantenir la riquesa que ens van llegar els nostres avantpassats.

La terra per sobre de tot. La responsabilitat i l'amor pel nostre medi ens identifiquen.

Agricultura 01

L'origen de tot

Part de la nostra feina és saber triar el sòl més adequat per a cada varietat. De les hores d'insolació i la pluja, ja se n'encarrega el clima mediterrani.

Les deesses viuen a l'Olimp. Les de Castell d'Age ho fan, en forma de vinyes, a les nostres finques. Terres privilegiades, origen del nostre celler. Situades a la DO Penedès. Formades per tipus de sòls diferents i situades a alçàries diferents. Perquè cada varietat trobi l'hàbitat més adequat, on pugui expressar tot el seu immens potencial.

Aquí, a mitjans del segle XX, la família Junyent ja produïa els millors raïms. L'avi, en Josep Maria Junyent, va ser el primer a plantar la varietat Cabernet Sauvignon al Penedès, per celebrar el naixement del seu primer net.

Avui, les terres de Castell d'Age són un exemple de viticultura ecològica.

FOTO8b FOTO8a

La terra és sagrada

A més del tipus de sòl, molts altres factors influeixen en la adequada aclimatació de cada varietat perquè pugui oferir tot el seu potencial: l'alçària del terreny, l'orientació geogràfica, els vents dominants, el microclima... Una bona terra és el bé més preuat. Actualment són sis les finques que pertanyen a Castell d'Age.

Can Aguilera

Pren el nom de la petita vila al terme de la qual pertanyen aquestes vinyes. Sobre un sòl pissarrós de llicorella, les varietats Sauvignon Blanc i Garnatxa negra assoleixen el seu màxim esplendor.

Can Gener

És la primera finca on vam implementar l’agricultura ecològica. A les més de 20 ha del seu sòl calís s’hi cultiva Chardonnay, Sauvignon Blanc, Xarel·lo, Pinot Noir i Merlot, varietats destinades a l’elaboració dels nostres caves i vins més prestigiosos.

Can Almirall

A aquesta finca situada a 210m sobre el nivell del mar i amb mes de 40ha, s’hi conrea la varietat autòctona de xarel·lo. La seva producció, escassa però de gran qualitat, es la base per la elaboració dels nostres caves i els nostres vins blancs tranquils.

Can Vila

Situada a la falda de la muntanya de Montserrat, a les 20 ha del seu sòl argilós es conrea la varietat Ull de Llebre, que produeix vins d’una gran estructura, amplis i dotats d’un gran potencial.

Can Pujades

A les més de 60 ha de la darrera finca incorporada a Castell d’Age, s’arrengleren les varietats de Syrah i Garnatxa. Fruit dels quals obtenim els nostres vins naturals 100% sense sulfits afegits.

El sòl d’uns és el cel d’altres

Tot neix aquí. Perquè, al cap de molts mesos, algú pugui tenir la sensació de tocar el cel al tastar un dels nostres vins o caves, primer cada varietat ha de trobar el sòl més adequat on oferir el màxim de les seves possibilitats. A les nostres finques disposem de tres grans tipus.

Calcari

De color clar i ric en sals calcàries, influeix en les aromes i el gruix del raïm. Aporta elegància i grau als vins.

Llicorella

És una terra bruna, a base de pissarra fragmentada. El contingut en sílice ofereix lleugeresa, finor, aromes i grau.

Franc-argilós

D’un inconfusible to vermellós, combina llim, sorra i sobretot argila. Proporciona als vins pastositat, tanins i estructura.